loader image

In memoriam …

Profesorul  Mircea STEFANOVICI – IN MEMORIAM

(14.08.1949 – 17.04.2021)

                             

Născut în Iaşi, pe 14 august în anul 1949, profesorul Mircea STEFANOVICI a urmat studiile de matematică ale  celebrei Universităţi Lomonosov din Moscova în perioada  1969-1973. Din  octombrie 1973  îşi începe cariera universitară la Catedra de Matematică a Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din  Iaşi,ulterior, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi,  unde desfăşoară o rodnică şi susţinută activitate didactică şi de cercetare timp de 41 de ani, până la pensionare, în 2014. A susținut cursuri si seminarii de Analiză matematică, Matematici superioare, Matematici speciale, Statistică şi fiabilitate, Analiză numerică în diverse facultăţi ale Universităţii Tehnice. În Facultatea de Mecanică a activat majoritatea timpului, fiind ales şi membru în Consiliul Facultăţii. Avea un stil deosebit de predare, cu mult calm şi înţelegere din partea studenţilor fiind unul dintre profesorii cei mai stimaţi şi iubiţi de studenţi. In egală măsură, a fost un stâlp de sprijin în domeniul matematicii şi pentru numeroase cadre didactice din Facultatea de Mecanică, în contracte de cercetare, în elaborarea de lucrări ştiinţifice, în modelarea matematica a  fenomenelor mecanice.

Un accident stupid  de circulaţie, după 1990, i-a lăsat urme adânci de suferinţă fizică dar şi psihică, prin pierderea soţiei. Si-a dus cu greutate, cu calm şi cu surâsul discret pe buze Crucea suferinţei. Cu toate acestea a continuat să-i înveţe pe studenţi tainele matematicii ani de zile.

Plecarea din această lume a profesorului Mircea ŞTEFANOVICI lasă un gol în sufletul celor care l-au cunoscut, cu care a colaborat şi care l-au stimat şi iubit ca pe un frate.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul zbuciumat!

Sincere condoleanţe familiei îndoliate.