loader image

Se împlinesc 120 ani de la nașterea profesorului Emil Gaiginschi, creatorul Școlii de mașini termice din Facultatea de Mecanică

Prof.dr.doc.ing. Emil Gaiginschi

(07.10.1904 – 31.10.1969)

Se împlinesc 120 ani de la nașterea profesorului Emil Gaiginschi, creatorul Școlii de mașini termice din Facultatea de Mecanică

S-a născut la 7.10.1904, in orașul Pașcani.

In 1923 a absolvit Liceul „Roman Voda” din Roman.

In 1929 a absolvit Institutul Electrotehnic al Universității din Iași. In același an a început sa lucreze in domeniul aviației militare, de unde a fost selectat si trimis la Paris, pentru a urma cursurile prestigioasei Scoli Naționale Superioare de Aeronautica, pe care a absolvit-o in 1935.

Întors in tară, si-a continuat activitatea in domeniul aviației, dar si in domeniul didactic. A ocupat, pe rând, funcțiile de Sef Serviciu Tehnic al Grupului experimente, sef Serviciu Aeronautic, Director al Arsenalului din Iași.

Activitatea didactica a început-o ca preparator la Laboratorul de Electricitate si Căldură, condus de acad. Stefan Procopiu.

Profesorul Emil Gaiginschi a activat şi în cadrul Secției de Cercetări Tehnice a Filialei din Iaşi a Academiei, secție pe care ulterior a şi condus-o.

Profesorul Marcel Gutman, care i-a fost student si apoi colaborator, își amintea despre prof. Emil Gaiginschi:

“Era exigent cu toţi şi în primul rând cu sine însuşi. Era exigent, uneori chiar sever, dar foarte drept şi extrem de generos. Deşi de o mare modestie, era unul dintre cei mai proeminenţi profesori universitari ai Iaşului şi ai ţării. Era recunoscut pentru rigoarea şi exigenţa de care dădea dovadă în tot ceea ce însemna ştiinţă sau tehnică.

Cu mult înaintea altor catedre, Catedra de Motoare Termice, sub conducerea Profesorului Emil Gaiginschi, a fost prima care a construit o clădire nouă (o hală spaţioasă, proiectată special, realizata din fondul catedrei, existentă si astăzi în vecinătatea Spitalului de Ftiziologie din Tătăraşi), în care a fost amenajat un laborator de motoare termice, bine dotat şi modern.”

Pentru meritele sale deosebite, a fost decorat cu Medalia Aeronautica cl. a III-a (1937), Steaua României clasa a V-a cu spade, in grad de cavaler (1942), Ordinul Muncii clasa a III-a (1957), Steaua R.P.R. (1964), Medalia Meritul Științific (1966).

“Profesorul Emil Gaiginschi s-a stins prematur, la abia 65 de ani, în plină forţă intelectuală şi profesională. A fost o pierdere grea, nu numai pentru catedră sau pentru facultate, sau institut, ci şi pentru întreg învăţământul superior, precum şi pentru corpul de specialişti din ţara noastră.”

Prof. dr.ing. Marcel Gutman, Univ. Technion, Haifa –Israel