loader image

In Memoriam: Conf.univ.dr.ing. Marcel Gutman

Conf.univ.dr.ing. Marcel Gutman

Vineri, 2 iunie 2023, a trecut în neființă un iubit şi stimat dascăl al universității noastre, conf.univ.dr.ing. Marcel Gutman.

Am avut și eu cinstea să-i fiu student profesorului Gutman, în anii 1956-57. Un cadru didactic de excepție, dăruit cu totul educației noastre inginerești și cercetărilor din domeniul în care lucra. Am fost și în corespondență, după ce a plecat. Frumoase amintiri și acum păreri de rău că nu-l mai avem.

Prof.univ.em.dr.ing. Mihai Gafițanu,

Ex-Rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași

Domnul Marcel Gutman s-a născut la Iași, la 30 decembrie 1929. A urmat studiile la Colegiul National „Mihail Sadoveanu” și apoi, în perioada 1948-1953, la Facultatea de Mecanică a Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi”. A absolvit Institutul Politehnic cu diploma de inginer Magna cum Laudae, în specialitatea Mecanico-Energetică. În 1971 a obținut Diploma de Expert Tehnic în domeniul Mașini și Instalații Termice.

În perioada 1952-1953 a fost Adjunct energetic la Uzina Nr. 2 din Brașov. În 1953 s-a transferat la Iași, unde a lucrat inițial ca inginer proiectant la Filiala Institutului de proiectare „IPROMET” și apoi a ocupat funcția de asistent la Facultatea de Mecanică și Electrotehnică a Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi”.

În 1977 a emigrat in Israel, unde la început a lucrat ca inginer la Departamentul de Cercetări și Dezvoltare al uzinelor „Savkel”, la secția de motoare Wankel (1977-1978) și apoi la universitatea Tehnion din Haifa, în calitate de cadru didactic și de cercetare. După cum singur mărturisea, a venit la Tehnion cu o bogată experiență, de circa 23 de ani, realizată în România. Aici a reușit să realizeze un laborator modern de motoare cu ardere internă, fiind în acea perioadă singurul laborator de acest gen din Israel. S-a pensionat de la Tehnion in 1998, dar a mai continuat să lucreze timp de 24 de ani cu jumătate de normă și apoi numai cu activitate de cercetare. În cei 40 de ani de activitate la Technion (16 ani până la pensionare și 24 de ani după pensionare), a avut legături permanente de colaborare cu instituții guvernamentale și societăți de prestigiu din Israel.

A fost autor sau coautor la peste 240 de lucrări științifice și rapoarte de cercetare, precum și la 4 brevete de invenție, dintre care două înregistrate în România. A participat cu lucrări științifice la 42 congrese și sesiuni științifice internaționale care au avut loc in România, Marea Britanie, Elveția, Franța, Israel, Italia, Japonia, Iugoslavia, Rusia și Statele Unite ale Americii. A contribuit la scrierea unui capitol la un ”Hand Book”, apărut în anul 1998, la Editura Academic Press, referitor la poluarea motoarelor vehiculelor. A avut contribuții importante la îmbunătățirea testelor anuale privind reducerea poluării la autovehicule, a fost inițiatorul măsurării cifrei cetanice a motorinei cu ajutorul motorului însuși, a condus cel mai mare ”fleet test” cu participarea a 37.000 de vehicule cu motoare alimentate benzină cu un conținut de 3% metanol și multe altele.

Domnul conf.dr.ing. Marcel Gutman a inițiat și avut o contribuție decisivă la înființarea și dezvoltarea Laboratorului de Compresoare și Instalații Frigorifice de la Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași (perioada 1964-1967), precum și la construcția și amenajarea halei Laboratorului pentru Motoare cu Ardere Internă din Iași, Strada Pașcanu, (perioada 1965-1966).

A predat in premieră cursurile de Bazele cercetării experimentale a mașinilor termice și Instalații frigorifice. A fost un cadru didactic de excepție, devotat învățământului superior din ţara noastră. A contribuit la formarea a multor generații de ingineri.

Pentru activitatea științifica și didactică deosebită, pusă în slujba învățământului ingineresc din România, domnul conf.dr.ing. Marcel Gutman a primit o serie de distincții, între care:

– Ministerul Învățământului din România i-a acordat premiul III în 1960 și respectiv premiul II în 1962;

– În anul 2004 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași i-a conferit medalia Senatului și titlul de Membru de Onoare al Senatului, iar în anul 2014 i-a conferit titlul de Membru de Onoare al Comunității Universitare;

-În 2017 a primit Diploma de excelenţă a Consiliului Facultății de Mecanică.

Domnul Marcel Gutman a avut dublă cetățenie, romană și israeliană. A iubit profund ţara și orașul în care s-a născut și a trăit o bună parte a vieții sale. A vizitat foarte des România și municipiul Iași. A primit pensie specială, în calitate de supraviețuitor al Pogromului şi a fost Cetăţean de onoare al municipiului Iași. A ținut legătura cu mulți dintre foștii colegi de şcoală, de facultate și de serviciu, dar și cu unii dintre foștii studenți. Înainte de revoluție, în perioada când literatura științifică era mai săracă în biblioteci, domnia sa aducea colegilor și doctoranzilor copii după articole științifice sau capitole din cărți de specialitate. A susținut cu mult entuziasm ridicarea, în faţa Facultății de Mecanică, a bustului fostului său profesor Emil Gaiginschi. A venit special din Israel la dezvelirea bustului, ocazie cu care a ținut un discurs în care a omagiat personalitatea profesorului Emil Gaiginschi, căruia îi fusese student și apoi colaborator. A acordat mai multe interviuri, arătând condițiile dificile în care s-au construit după război laboratoarele Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi”din Iași și a omagiat unele personalități ale învățământului ingineresc din Iași, cu care a colaborat.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!